Maaseudun mesenaatti Maaseutu tekee ihmisistä onnellisia. Teknkiikka nostaa elämisen laatua. Uudistuminen tekee maaseudusta elinvoimaista. Yhdistämällä nämä luomme maailman upeimman asuinympäristön ihmisille!

Demokratia 2.0

  • Poliittinen tulkinta lähdekritiikistä
    Poliittinen tulkinta lähdekritiikistä

"Politiikka on rikki"! Tämän olemme tienneet jo kauan ja tällä on ratsastettu vaaleista toiseen. Mutta koska vaaleissa valitut poliitikkomme eivät halua korjata politiikkaa, se vain repeilee ja ratkeilee koko ajan lisää. Jos tälle porukalle antaisi polkupyörän korjattavaksi, josta on rengas tyhjä, he varmaan ajaisivat vaikka maailman tappiin siinä uskossa, että seuraavan mutkan jälkeen renkaassa on taas ilmaa.

Olen sitä mieltä, että itsenäisyytemme alkuaskeleilla luotu poliittinen järjestelmä ei ole soveltuva tähän aikaan. Digitalisaatio on muuttanut poliittista pelikenttää niin paljon, että maltillisella ja sovittelevalla politiikalla ei ole enää jalansijaa. Tapahtuipa Suomessa tai maailmalla mitä vain, sosiaalinen media täyttyy valokuidun ja 4G:n nopeudella hallitusta haukkuvista ja toimenpiteitä vaativista viesteistä. Perinteisessä mediassa saa eniten palstatilaa ne poliitikot, jotka keksivät nasevimmat letkautukset tai röyhkeimmät hyökkäykset. Totuudella ei ole enää aikaa tulla esiin. Ja kun se joskus sitten päätyy lehtien palstoille, ei kellään enää kiinnosta koko asia.

Muutos on saanut konkaripoliitikkoja vetäytymään ehdokkuuksista ja tilalle on tullut nuori kokematon, mutta kärjekäs poppoo. Ei heillä ole vättämättä tietoa tai ymmärrystä, mutta sitäkin kovempi halu olla oikeammassa kuin muut. He kertovat, miten muiden pitää elää ja mitä syödä. He tietävät, miten toisella puolella Suomea ihmisten olisi parempi olla (tai sitten suosittelevat muuttamaan Helsinkiin). He eivät mieti, onko heidän maailmankatsomuksensa varmasti parempi kuin muiden. Ja he saavat ääniä vaaleissa, koska arvostelevat kovaäänisimmin muita.

Koska tähän on tultu, on myös politiikan muututtava. Meidän on päivitettävä demokratia versioon 2.0. Koska äänekkäimmät ja röyhkeimmät herättävät eniten huomiota, he saavat myös runsaasti ääniä. Olemme tähän asti unohtaneet, että he herättävät myös eniten paheksuntaa ja heidän takana on eniten kansalaisia, jotka eivät ainakaan heitä halua edustamaan kansaa. Jalostetaan siis vaalitapaa. Vanhanaikaisen yhden äänen vaalitavan sijasta voisimme ottaa käyttöön kahden äänen vaalitavan. Jokainen äänioikeutettu voisi äänestää suosikkiaan, kuten aiemminkin. Mutta sen lisäksi jokainen voisi antaa "rosvoäänen", joka vie ehdokkaalta yhden äänen. Näin voisimme "pakottaa" ehdokkaat sivistyneeseen somekäyttäytymiseen. Ärhäkkyys ja röyhkeys toisi todennäköisesti rosvoäänien vyöryn, joka veisi melko lailla varmasti paikan.

Toki samalla voisi käydä niinkin, että hallitus jäisi kokonaisuudessaan ulos seuraavissa vaaleissa, jos ovat tehneet huonoja päätöksiä. Eli vaalitapa pakottaisi hallituksenkin tekemään parempia päätöksiä.

Koska nykyinen vaalijärjestelmä vaatii nykyisten edustajien päätöstä vaalitavan muutoksesta, emme todennäköisesti tule koskaan kuitenkaan näkemään politiikan päivitystä. Kukapa nyt haluaisi omaan nilkkaan ampua ja maltillisia edustajia ei taida olla enää tarpeeksi muutosta tekemään.. Demokratia 2.0 on siis haudattu jo ennen syntymäänsä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat