Maaseudun mesenaatti Maaseutu tekee ihmisistä onnellisia. Teknkiikka nostaa elämisen laatua. Uudistuminen tekee maaseudusta elinvoimaista. Yhdistämällä nämä luomme maailman upeimman asuinympäristön ihmisille!

Tarvitsemme tietoa

  • Earth
    Earth

Ilmastonmuutoksesta ja sen ratkaisemisesta on keskusteltu paljon viime vuosina. Aihe herättää käsittämättömän paljon ristiriitaa, kun ajattelee miten yksimielisiä ilmastonmuutoksen syystä ollaan. Jokainen keskustelija maasta ja mantereesta riippumatta tunnustaa fossilisten raaka-aineiden käytön olevan ilmiön takana.

Aihe on mielenkiintoinen myös siinä mielessä, että keskustelu on hyvin erilaista eri puolilla maapalloa. Yleensä keskustelua käydään sen ongelman ympärillä, joka eniten vaikuttaa ihmisten elämään. Kuivuvilla alueilla veden puute on luonnollisesti ytimessä. Veden alle jäävillä saarivaltioilla ongelma on täysin päinvastainen. Ikiroudan sulaminen aiheuttaa huolta arktisilla alueilla rakennusten hajotessa käytännössä käsiin ja lähestyvä merenranta uhkaa huuhtoa jäänteet mereen. Ja sitten on Suomi. Maailman metsäisin maa, jossa väännetään kättä siitä, kuinka monta puuta metsästä saa kaataa. Painetta lisää se, että yksi puu on ok kaataa, mutta toinen taas ei. Kukaan ei vain tiedä, miten valinta tehdään.

Riita poikki

Suomalainen ilmastonmuutoskeskustelu pyörii metsätalouden ympärillä. Vastakkain on kaksi näkemystä. Yksi näkemys näkee uusiutuvat materiaalit ilmastolle hyvänä ja toinen taas haluaisi varastoida hiilen metsään ilmaston vuoksi. On minullakin mielipide asiasta, mutta ei mennä siihen.

Olen yrittänyt selvittää eri lähteistä, mitkä olisivat ne materiaalit, joita kuluttajan tulisi suosia hankintoja tehdessään. Puulla on kannattajansa, mutta myös vastustajansa. Vastausta en ole saanut edes arvostettujen tutkimuslaitosten suunnalta, vaikka luulisi juuri niiden helposti selvittävän materiaalien hiilijalanjäljen. Miten voidaan tehdä yhtään poliittista tai kuluttajavalintaa ilmastoperusteisesti, jos ei vaivauduta selvittämään tavoitetilaa?

Siksi ehdotankin, että kootaan työryhmä tekemään vertailua raaka-aineiden välillä. Kutsutaan mukaan ne tahot, jotka ovat eniten osoittaneet intohimoja ilmastonmuutosta kohtaan. Työryhmään pitää saada siis edustus luonnollisesti Ilmastopaneelista, jokaisesta ympäristöjärjestöstä, keskeisistä ministeriöistä ja yliopistoista, jokaisesta puolueesta ja keskeisistä teollisuudenaloista. Sen lisäksi tarvitaan asiantuntijat Suomen Ympäristökeskuksesta ja Sitrasta. Työryhmän ainoa tehtävä olisi laittaa eri raaka-aineet järjestykseen sen mukaan, mikä on ilmaston kannalta suositeltavin käyttökohteen mukaan. Niitä olisivat ainakin ruoka, energia ja kulutustuotteet. Järjestys tulisi määrittää pelkästään ilmastonäkökulmasta.

Jos haluamme tehdä työtä ilmaston eteen, on ihan ensimmäinen askel selvittää suunta. Lähes koko kansan tahtotila on olemassa, eikä sekavalla viestinnällä saavuteta muuta kuin välinpitämättömyyttä. Politikointi pois ja töihin!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Tiedän toimivan ratkaisun ilmastonmuutoksen hallintaan globaalisti, mutta en hyödy itse sen julkaisemisesta. Siis olkoon. En anna edes vihjettä.

Tehköön sen joku, joka ei halua siitä itse hyötyä.

Toimituksen poiminnat