Miten olla onnellinen?

Kukapa meistä ei haluaisi olla onnellinen. Ihminen voi olla onnellinen pienistä asioista tai kokonaisvaltaisesti onnellinen. Tai kaikkea tältä väliltä. Onnellisuus on tunne, joka syntyy ihmisen järkiperäisestä tyytyväisyydestä elämään. Jokainen kokee onnellisuuden omalla tavallaan ja onnellisuuden tunteen kokeminen syntyy jokaisella yksilöllisesti. Siitä huolimatta voidaan tunnistaa tekijöitä, jotka auttavat yksilöitä löytämään onnellisuuden itselleen.

Onnellisuus auttaa myös menestymään. Onnellinen ihminen on sosiaalisempi ja epäitsekkäämpi. Hän ratkoo paremmin ongelmia ja ristiriitoja ja on terveempi. Onnellisuus luokin usein myös menestystä. Jopa 40 prosenttia onnellisuudesta on omissa käsissämme. Loput riippuvat geeneistä ja ulkopuolisista tekijöistä. Suomalaiset ovat maailman onnellisimpia ihmisiä, mutta tässä vinkkejä niille, jotka haluavat olla vielä onnellisempia.

Onnen avaimet:

Hymyile ja naura

Tutkimusten mukaan hymyily ja nauraminen vaikuttavat tunnetilaan ja koko kehoon. Jopa silloin, kun teet sen tietoisesti ja ilman syytä. Nauru lisää kehossasi tauteja tuhoavia T-soluja ja vähentää negatiivisia tunteita, lievittää kipuja, vähentää stressiä ja muuttaa asenteitasi positiivisemmaksi.

Ota aikaa itsellesi

Nykyinen maailma on hektinen ja monet kokevat, että pitää tehdä koko ajan jotain. Joskus kannattaa pysähtyä ja ottaa itselleen aikaa. Maailma ei pysähdy, vaikka hyppäisit hetkeksi pois oravanpyörästä. Tee asioita, joista nautit. Jopa työpäivän välissä pidetty 10 minuutin irtautuminen saa sinut iloisemmaksi. Kokeile vaikka! Kalifornialainen onnellisuustutkija Emma Seppälä arvioi suomalaisten taipumuksen vetäytyä välillä hiljaisuuteen ja taidon olla yksin olevan syy suomalaisten onnellisuuteen.

Ole rehellinen itsellesi talousasioissa

Raha ei tee onnelliseksi, mutta sen puute voi tehdä onnettomaksi. Taloudelliset huolet voivat peittää koko maailman alleen ja lamauttaa ihmisen kokonaan. Mutta sen ei ole pakko. Mieti omaa talouttasi ja laske mihin sinun rahasi riittävät. Jopa silloin, kun rahaa ei ole, voit tehdä monia onnellisuutta lisääviä asioita tältäkin listalta.

Tarkastele asennettasi ja näkökulmiasi

Elämään muodostuu huomaamatta asioita, jotka vähentävät onnellisuutta. Pysähdy miettimään, mitkä asiat ovat tällaisia. Useimmat niistä voi poistaa miettimällä uudelleen omia asenteita ja näkökulmia. Etsimällä aktiivisesti positiivisia näkökulmia huomaat muuttuvasi itsekin iloisemmaksi ja negatiivisten asioiden käsittely muuttuu helpommaksi. Mieti, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja mitkä vähemmän tärkeitä. Mistä voit luopua ja mitkä saavat sinut innostumaan tai iloiseksi. Keskity niihin ja pyri aktiivisesti välttämään ahdistusta aiheuttavia aiheita, jos mahdollista.

Sosiaalinen kanssakäyminen

Henkilökohtainen kanssakäyminen naapurin, sisaruksen, sukulaisen tai kaverin kanssa lisää onnellisuutta ja tuottaa hyvää mieltä. Vähennä somea ja tapaa ihmisiä!

Luota ja ole luotettava

Luottamus ja luotettavuus ovat myös vapautta ja huolettomuutta. Kun tiedät voivasi luottaa toiseen, et murehdi niin paljoa. Toisaalta luottamus myös kasvattaa itsetuntoa ja antaa mahdollisuuden hyvän olon tunteeseen, kun voit osoittaa olevasi luottamuksen arvoinen. Luottamus vapauttaa ilmapiiriä ja tekee kanssakäymisestä välittömämpää.

Haistele kukkia

Hidasta vähän, pysähdy. Katsele ympärillesi ja havainnoi. Haistele kukkia, katsele lintuja tai kuuntele tuulen havinaa puiden oksissa. Tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka hidastavat ja pysähtyvät pohtimaan ympärillään olevia asioita, ovat kaikkein tyytyväisimpiä ja onnellisimpia.

Ole aktiivinen

Tekeminen vaikuttaa aivotoimintaasi ja motorisiin taitoihisi. Se muuttaa ihmistä ja opettaa ihmistä käsittelemään myös yllättäviä tilanteita ahdistumatta. Harrastuksiin liittyy usein myös saman harrastajaryhmän yhteisöjä, joissa on mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin.

Yhdessä toimiminen

Asioiden tekeminen yhdessä muiden kanssa sisältää kanssakäymistä, ongelmien ratkomista, toisen huomioimista ja auttamista. Ei ole väliä, oletko introvertti vai ekstrovertti, muiden huomiointi saa ihmisissä aikaan positiivisia tunteita. Hyvässä ryhmässä jokainen ryhmän jäsen saa positiivista vahvistusta omalle osaamiselleen, ajatuksilleen ja ehdotuksilleen jatkuvasti. Onnelliset ihmiset suuntaavat huomion pois itsestään, ovat sosiaalisia ja kannustavat muita. He nauttivat tekemisestä ja yhteistyö on vaivatonta.

Päämäärät selkeiksi

Kun sinulla on päämäärät selkeitä, olet tehokkaampi ja fokusoituneempi. Oikein asetetut päämäärät ovat sellaisia, jotka voi saavuttaa. Päämäärän saavuttaminen lisää tyytyväisyyttä ja onnellisuutta.

Nauti matkasta

Päämäärän saavuttaminen lisää onnellisuutta, mutta myös matkasta kannattaa nauttia. Pelko epäonnistumisesta aiheuttaa epämieluisia tunteita ja voi tehdä matkasta kivisen. Selkeän päämäärän tavoittelemisessa usko onnistumiseen ja itselleen annettu lupa epäonnistua vähentää epäonnistumisen pelkoa tehokkaasti. Se myös antaa luvan nauttia matkasta kohti päämäärää ja auttaa päämäärän saavuttamisessa. Jos et pelkää epäonnistumista, uskallat tavoitella suurempia asioita ja teet oikeita asioita päämäärän saavuttamiseksi. Muista, että epäonnistuminenkin usein antaa tärkeää oppia. Edisonin sanoja mukaillen, jos onnistut vasta sadannella kerralla, olet oppinut 99 tapaa, jotka eivät toimi ja osaat välttää niitä jatkossa.

Tee työtä, josta nautit

Sussexin yliopisto ja London School of Economics tutkimus paljasti, että ihmiset ovat useimmin onnettomia ollessaan töissä. Vain harvat tekevät työtä, josta oikeasti nauttivat. Pyri löytämään sellainen työ, jossa saat toteuttaa omia mielihalujasi ja intohimojasi. Ikävässäkin työssä voit lisätä onnellisuutta 1-2 minuutin rentoutumishetkillä. Ota vain mukava asento, sulje silmäsi ja keskity hengittämiseesi.

Harrasta seksiä

Seksin harrastaminen on tutkimusten mukaan paras tapa lisätä onnellisuutta. Harrasta siis seksiä!

Liiku

Jo 20 minuutin fyysinen liikunta vähentää stressiä. Se ei vielä riitä pitämään kuntoasi yllä, joten viikon aikana kannattaa liikkua huomattavasti enemmän. Hyvä kunto auttaa jaksamaan sekä fyysisesti, että henkisesti.

Syö kalaa

Kala sisältää paljon B-vitamiinia, joka piristää mieltä. Siitä saat myös kehollesi tärkeitä Omega 3-rasvahappoja. Paljon kalaa syövä ei ahdistu niin helposti.

Mene metsään

Kaikenlainen ulkoilu on ihmiselle hyväksi. Jo lyhytaikaisenkin metsäretken on todettu lievittävän stressiä, rauhoittavan ja lisäävän vastustuskykyä. Suomessa onkin helppo mennä metsään, sillä maamme pinta-alasta on 75 % metsää. Poimi marjoja, sienestä, metsästä, retkeile, pyöräile tai istu vaikka kiven nokassa. Huomaat nopeasti vaikutukset.

Ole kiltti

Pyyteetön auttaminen ja hyvien tekojen tekeminen synnyttää myös itselle hyvää mieltä. Auta naapuriasi pihatöissä, osallistu talkoisiin tai vie yksinhuoltajan lapsi ongelle. Synnytät onnellisuutta avun saajassa ja itsessäsi. Myös ihan perinteiset kohteliaat teot, kuten oven avaaminen, ystävällinen tervehdys tai kantamusten kanssa auttaminen synnyttävät hyvää mieltä.

Hyvä parisuhde

Parisuhde voi määritellä, onko sinulla edes mahdollista olla onnellinen. Seattlessa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että parisuhteessa henkilön onnellisuus on sidoksissa puolisoon. Puolison onnellisuuden lisääntyminen näkyy myös toisen onnellisuuden lisääntymisenä. Onnettomassa suhteessa puoliso voi kuitenkin myrkyttää ilmapiirin siinä määrin, että sinulla voi olla mahdotonta olla onnellinen. Onnellisen parisuhteen eteen kannattaakin tehdä töitä ja onnettomasta kannattaa lähteä. Ero voi tehdä ihmisen onnelliseksi, mutta vahva parisuhde tekee!

Turvallisuus

Turvallisuuden tunne tekee ihmisen onnellisemmaksi. Tee ympäristöstäsi turvallinen henkisesti ja fyysisesti. Suomi on turvallinen maa, eikä täällä juuri ulkopuolisten aiheuttamiin ikäviin tilanteisiin joudu. Mieti, mitkä tekijät saavat sinussa aikaan turvattomuuden tunteita ja tee niistä turvallisia. 

Muuta maalle

Asuinympäristölläsi on merkitystä onneesi. Ihminen voi olla onnellinen asuessaan kaupungin keskustassa, lähiössä tai maaseudulla. Lukuisat tutkimukset osoittavat kuitenkin maalla asuvien olevan kaupunkilaisia onnellisempia. Maalla asuessa tämän listan asioista suuri osa tulee ikään kuin kaupan päälle, itsestään. Maalla ihmiset viettävät enemmän aikaa ulkona, käyvät kylässä ja tuntevat kuuluvansa yhteisöön. Maaseudulla ihmiset ovat myös aktiivisempia. Kaupungin kerrostaloasunto on passivoiva ympäristö, joka rajoittaa mahdollisuuksia tehdä ja toimia. Mitä pienempi asunto, sen vähemmän on tilaa myös toimeliaisuudelle.

Ole tyytyväinen siihen, mitä sinulla on

Suomessa on kylmät, pimeät talvet, loskakelit, sääsket ja poliitikotkin tekevät huonoja päätöksiä. Meillä on myös äärettömän paljon iloisia asioita. Suomalaisten onnellisuus syntyy osakseen kyvystä olla tyytyväinen siihen, mitä meillä on. Nauti siis niistä asioista, jotka sinua ympäröivät. Elämmehän maailman parhaassa maassa!

Näillä opeilla sinun pitäisi löytää oma tapasi olla onnellinen!

 

 

JuriLaurila
Rovaniemi

Kirjoittaja on ASV Arctic Smart Village Oy:n toimitusjohtaja. Pelastaakseen maaseudun täydelliseltä väestönkadolta, hän kehitti Älykylä -konseptin. Tavoitteena on luoda uusi, elinvoimainen maaseutu tekemällä asumisesta kestävää kaikilla mittareilla. Arvostipa ihminen taloudellista, modernia, ilmasto- tai ympäristöystävällistä, yhteisöllistä tai turvallista asumista, rakentamalla Älykylään, hän saa ne kaikki. www.arctic2020.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu